fredag 27 maj 2011

Mina macaroons, macarons, makroner ;-)

Vilket slit det var att göra dessa läckerheter!

Skulle gjort makroner/macarons till båda kalasen i två olika färger men efter att detta tog mig HELA dagen igår så inser jag att med allt annat jag ska baka så HINNER jag inte! Har ju lovat min mamma och syster dessa läckerheter så makens familj får denna gång hålla till godo med tårtor, kokoskakor och annat gott.

Det här lär ju inte bli sista gången jag bakar macarons. Nu har jag gjort det en gång så det lär flyta lite bättre nästa gång. Tycker det är jobbigt just första gången man ska baka efter ett lite mer komplicerat recept och inte har "flytet" inne ännu.

De blev supergoda men inte så vackra kanske. På första plåten sprack ganska många men för varje plåt så blev dom finare och helare, som att smeten "stod till sig". Sedan lät jag faktiskt inte klickarna vila en halvtimme innan jag slängde in dem i ugnen, vilket jag sett att man rekommenderar. Jag hade helt enkelt inte tid!

Jag gjorde varianten med italiensk maräng. Hur lätt som helst att koka en sockerlag och vispa ner i marängsmeten. Går jättesnabbt. Krävs bara att man har en termometer. 118 grader och sen av plattan.

Mina smörkrämer blev så goda att maken nog helst hade ätit upp dem. Han provsmakade rätt många gånger ;-)

Här kommer receptet jag följde (detta är dubbel sats och blir ca 90 halvor = 40 macarons) och mina egna smörkrämer:

Macarons

240 g äggvita (uppdelat i två skålar)
70 g socker
300 g mandelmjöl
300 g florsocker
Sockerlag:
300 g socker
100 g vatten


Blanda siktat mandelmjöl och siktat florsocker i en bunke.

Vispa 120 g äggvita till mjukt skum och tillsätt 70 g socker under vispning.

Koka sockerlagen till 118 g (i vissa recept står det mellan 111-118 grader). Går snabbt. Tar bara några minuter.

Häll sedan ner sockerlagen (het) i marängsmeten samtidigt som du vispar på låg fart.

Vispa marängen sedan på hög/medium fart tills den svalnat och blivig glansig. Tar ca 10-15 minuter.

Rör ner 120 g äggvita i mandel och florsockerblandningen och tillsätt valfri färg.

Vänd ner marängsmeten i mandelblandningen. Blanda försiktigt till en jämn smet (blanda inte FÖR mycket). Ska vara trögflytande.

Klicka sedan med sprits (rund tyll) på bakplåtspapper, ca 5 kronors stora klickar som sedan flyter ut något. Låt gärna stå ett tag, upp till en halvtimme innan du ställer dem i ugnen.

Blir det små toppar på dem kan du slå plåten i bänken så att de lägger sig.

Grädda i ca 10-15 minuter (mina räckte med 10) på 160 grader i mitten av ugnen.

Låt svalna.

Bre på valfri smörkräm. Jag gjorde en med hallon och en med citron/lime.

Sjukt gott när det är en lite syrlig kräm, för detta är nog de sötaste bakverken i historien :-)

Min smörkräm



Jag gjorde mycket så det blev en hel del över som jag tänker bre på små muffins/cupcakes:

500 g smör (riktigt smör INTE margarin)
ca 8 dl florsocker
5 äggulor


Dela i två delar:

citron/lime: Riv ner citronskal från en citron fint pressa i ca 1 msk limesaft + grön karamellfärg i den ena.

Lägg ca 10-12 hallon i en kastrull och värm, mosa tillsammans med lite vatten. Låt koka. (är skitnojjig över alla bakterier i just frysta hallon).

När hallonmoset svalnat så rör ner det i andra halvan av smörkrämen tillsammans med röd karamellfärg.

Gosh så JÄ...A gott!

Men det tog mig hela jäkla eftermiddagen :-D

Ja, sen brer man bara på ett lagom lager mellan mandelbiskvihalvorna.

Blir godast om dom får stå något dygn i kylen innan man äter dem och sega till sig.



Så här blev dom alltså. Som ni kan se är dom lite knottriga. Det ska dom inte vara, men jag glömde att sikta mandeln. 


BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Inga kommentarer: